Torstaina töitten jälkeen lähdimme Iiron kanssa ajelemaan kohti Käsivartta, Karesuvantoa. Matkaa tästä sinne kertyy 170km. Karesuvannosta mukaan omilla autoilla lähti tätini Minna sekä hänen kaksi tyvärtä ja 8-vuotias Johan-Antti. Matkasimme siitä vielä reilun sata kilometriä, melkein Kilpisjärvelle asti autoilla paikkaan, jonne perheen isä Nils-Aslak oli tullut meitä vastaan kelkalla Raittijärvestä ja minne meidänkin oli aikomus suunnata. Toinen kelkka oli odottamassa lasteineen, joka koostui meidän omien tarvikkeiden ja ruan lisäksi porojen rehuista ja bensasta. Ja kun tunturiin lähetään viimaa uhmaten, laitetaan vaatetta ja kovasti. Mullakin oli toppapuvun päällä löytämäni "retro" pinkki kelkkahaalari.

kare6-normal.jpg

Matkaa autoilta Raittijärvelle kertyy noin 40 km

kare18-normal.jpg

Kaukana kairassa on 8 savun kylä, jossa kukaan ei asu vakinaisesti enää vaan sieltä käsin paimentavat paikalliset poromiehet porojaan. Tällä kertaan kylässä oli 5 talossa asukkaita. Helppo oli laskea :)kare10-normal.jpg

Iirolle varsinkin (joka ekaa kertaa on oikeasti moisessa reisussa) oli luvassa monta elämystä; ulkovessa, sähköt agrigaatilla, veden haku järvestä, ulkosaunominen, kelkkailu.. Kelkkailu Johan-Antin pikkukelkalla oliki ihan huippua! Toinen reessä ja toinen ajaa; mitä mukavaa touhua se olikaan!

kare15-normal.jpg

kare3-normal.jpg

Pitkänä perjantaina perheen isä pakkasi jälleen kelkat lähinnä rehuista ja niin sitä lähdettiin kohti Haltia ruokkimaan porot!

kare4-normal.jpgJa kun taas paria tuntia ajetaan aakeaa laakeaa niin jostain Haltin alta löytyy perheen porot ja kelkoilla ja porokoiralla ne ajetaan tokkaan ja syötetään.

kare8-normal.jpg

kare9-normal.jpg

Kelkka ajaa pitkin poikin porotokkaa ja lapset heittelivät rehuja ympäriinsä.

kare16-normal.jpg

Perheen tyttö, minun kummityvär Ellu <3 Oikea poronainen henkeen ja vereen :)

kare7-normal.jpg

Perheellä on viime kesänä rakennettu porokämppä Haltin viereen Pitsusjärvelle, missä ollaan varsinkin syksyisin poroerotusten aikaan. Nyt siellä ei oltu vähään aikaan käyty ja oli tiedossa vähän lumitöitä ennenku päästiin pirttiin sisään.

kare5-normal.jpg

Siellä täällä tuntureilla näkyy pieniä kota-rakennuksia. Niihin me niitä rehuja sitten vietiin varastoon mitä poroilta jäi yli. Niistäkin löyty kaminat ja sängyt ja poromiehet oikeasti välillä nukkuvat niissä. On se kuulkaa hommaa tuo poronhoito tuolla Käsivarressa! Täysin eri juttu ku poronhoito esim. Kittilässä juurikin matkojen ja olosuhteiden vuoksi. Nyt sen vasta ymmärtää kun näki mitä se käytännössä siellä on. Arvostan suuresti niitä jokka sitä työtä tekee.

kare11-normal.jpg

Lauantaina kävimme pilkillä. Se on mukavaa hommaa, lapsilla vaan ei meinaa hermot riittää jos kalaa ei HETI tule :) Mie ruukasin pilkkiä lapsena aina ja mulle tämä retki herätti taas kauhean kotikaipuun "maalle". Kittilä on liian kaupunkimainen miljöö näihin hommiin. Tahdon takaisin luontoon-fiilis taas :)

kare12-normal.jpg

Minnan kanssa käytiin kävelyretkillä lähimaastossa ja koska mulla oli kamera mukana otimme kuvia paljon. Tässä minun upea 70-luvin haalari! Eikö ole ihanan värinen :)

kare14-normal.jpg

Minna on ko tehty kameran eteen, tosi hyviä kuvia tuli ja paljon!

kare13-normal.jpg

Iirulainen <3

Kuvaussessioiden jälkeen olikin mukava mennä ulkosaunaan saunomaan. Ihana läträtä kylmän ja kuuman veden kanssa ja koittaa saada siitä passelia, just niinku vanhanajan saunoissa tehtiin <3 

kare17-normal.jpg

Poislähdon päivä maanantai se vasta upeakelinen päivä oli, vaikka muutenkin säät suosivat meitä. Kyllähän tuolla viihtyis! Mulla on ikävä jo pelkkää järvivettäkin saatikka kaikkea muuta aitoa mitä siellä on.

kare1-normal.jpg

Oli aika hyvästellä Raittijärvi ja istua matkaamaan kohti Kittilää, ensin kelkan kyydissä ja sitten auton. Onneksi oli alamäki :) Pakko sanoa että oli syvä, rentouttava ja puhdistava loma. Luin monta hyvää itsetutkiskelukirjaa ja sisäistin jälleen muutamia asioita, joista on taatusti minun elämässä apua kun ajattelen sitä eteenpäin. 

Näillä eväillä oli mahtava palata arkeen. Vielä 2,5 kuukautta Kanttiinia ja sitten pieni "firmanrakennusloma". Syksyllä avaan Café Soman ja se on kuulkaa somajuttu se <3 En malta oottaa!